Suchozemské želvy

Jednou ze skupin plazů jsou suchozemské želvy. Největší suchozemská želva je želva obrovská. Její délka krunýře dosahuje až 1,4 m a váží kolem 300 kg. Průměrně veliké želvy měří na krunýři asi 50-60 cm. Nejznámějšá a nejchovanější želvy jsou: želva čtyřprstá stepní a želva řecká. Některé želvy, např. želvy paprsčitá je velmi ohrožena a v přírodě jí žije asi jen 500 ks.Želví tělo /tj. hlava, ocas, 4 končetiny a tělo/ je chráněno kostěným krunýřem. Přední končetiny jsou šupinaté a i u mladých a malých želv dokáží vyvinout velkou sílu.Všechny končetiny jsou opatřeny drápy. Na ocase je umístěn řitní otvor. Všechny části těla může želva zatáhnout do krunýře. Krunýř se dělí na dvě části hřbetní štít se nazývá karapax a břišní štít se jmenuje plastron. Karapax je větší než plastron a jsou srostlé.Krunýř vznikl srůstem páteře , žeber a kostěných destiček. Na povrchu má jednotlivé štítka.. Běžné chovatelské želvy se živí listovou zeleninou, ovocem pampeliškami a různými bylinami. V přiměřeném množství se má želva krmit býlkovinami v podobě vejce apod. Oplození želv je vnitřní. Samice naklade vejce do jamky v půdě. Želvy musí pobývat na dením světle a slunci a musí mít teplo.

Hodnocení referátu Suchozemské želvy

Líbila se ti práce?

Podrobnosti

  29. květen 2008
  4 296×
  196 slov

Podobné studijní materiály

Komentáře k referátu Suchozemské želvy