Vitamíny

Jsou to látky vyskytující se v rostlinných a živočišných produktech. Tyto látky v součinnosti s enzymy a hormóny podmiňují a urychlují získávání energie a přeměnu živin na látky potřebné našemu tělu.

Vitamíny se lidský organismus nedovede sám vytvořit. V přírodě se vyskytují vitamíny a provitamíny, které se teprve v lidském organismu změní na vitamíny (např. karoten.)

Po dlouhodobém nedostatku některého vitamínu vzniká hypovitaminóza, která může přejít až v avitaminózu. Hypovitaminózy se projevují určitými příznaky, které jsou společné pro nedostatek všech vitamínů. Jde o celkovou slabost, bolesti v různých částech těla, snížení odolnosti proti nakažlivým chorobám, snížení vykonnosti.

Nadbytek některých vitamínů může způsobit hypervitaminózu.

 

Celkový obsah vitamínů ve stravě je ovlivněn:

množstvím vitamínů v surovinách

(závislé na odrůdě, na ošetření, dopravě, skladování ad.)

snižováním vitamínových ztrát

(dodržování technologických postupů, volba vhodného inventáře)

zvyšováním využitelnosti vitamínů

(vitamínové koncentráty, fortifikace)

Fortifikace

Je obohocování některých druhů pokrmů o některé druhy vitamínů a nerostných látek.

Podle rozpustnosti rozdělujeme vitamíny do dvou skupin, a to na vitamíny rozpustné v tucích (A, D, E, K) a na vitamíny rozpustné ve vodě (B, PP, H, P, C.)

Vitamíny rozpustné v tucích:

Vitamín A (retinol)

se vyskytuje zejména v živočišných potravinách. Vitamín A obsahují zejména játra mořských ryb, játra a vnitřnosti jiných teplokrevních zvířat, máslo, vejce, mléko, ovoce aj.

Nedostatky se projevují poruchami růstu, očními poruchami, šeroslepost. Potřeba vitamínu A se může krýt i přívodem jeho provitamínu (karotenu), který se v játrech mění na vitamín A.

Vitamín D (kalciferol)

se v přírodě vyskytuje jen vzácně, většinou je přítomen ve formě svého provitamínu. Vitamín D je obsažen v rybím tuku, vejcích a másle. Provitamín se mění na vitamín D v kožních buňkách působením ultrafialových paprsků.

Nedostatek způsobuje měknutí kostí (křivici.)

Vitamín E (tokoferol)

vyskytuje se ve špenátě, ve vejcích aj.

Nedostatek způsobuje poruchy nervové, poruchy krvetvorby.

Vitamín K

vyskytuje se v zelené zelenině, v květáku, hrachu apod. Podílí se na srážení krve.

Vitamíny rozpustné ve vodě:

Vitamín B1 (tiamin)

na tento vitamín narazíme v obilovinách, luštěninách, bramborech ale i v droždí. Příjem tohoto vitamínu se vyžaduje při některých nemocí, otravách nikotinem, olovem či arzenem, při těhotenství. Hypovitaminóza u tohoto vitamínu se vyskytuje jen vzácně. Projevuje se bolestmi hlavy, záněty nervů.

Vitamín B2 (riboflavin)

je obsažen v játrech, v droždí, v mléce a ve vejcích. Je důležitý pro růst a obnovu buněk. Onemocnění vitamínem B2 se u nás nevyskytuje.

Vitamín B6 (pyridoxin)

vyskytuje se v mléce, v droždí, v pšenici a kukuřici (zrna.) Nedostatek se projevuje poruchami nervového a trávícího systému.

Vitamín B12 (kobalamin)

Nejbohatším zdrojem na tento vitamín jsou játra a ledviny. Nedostatek se projevuje kožními a nervovými chorobami.

Vitamín C

zdrojem jsou šípky, černý rybíz, citróny, pomeranče, zelí aj.

Nedostatek se projevuje únavou (tzv. jarní), krvácení a záněty dásní, snižuje odolnost proti infekcím. Denně potřebuje 60-80 mg vitamínu C organismus. Avitaminóza způsobuje kurděje.

Vitamín PP

je obsažen v rajčatech a vnitřnostech. Mimo jiné i v jablkách. Nedostatek způsobuje poruchy kůže a sliznice.

Vitamín H

je ukryt v obilovinách a vnitřnostech. Způsobuje kožní poruchy.

Vitamín F

obsažen v mase, v oleji, v mléce aj. Nedostatej způsobuje cevní problémy, degeneraci některých žláz.

 

Vitamíny jsou velmi choulostivé. Znehodnocují se a poškozují se teplem, oxidací, konzervováním, skladováním, vyluhováním. Jejich spotřeba se zvyšuje u dětí, u žen v době těhotenství a kojení, při nemocích. Je velmi důležité aby naše strava byla pestrá a bohatá na tyto látky.

Hodnocení referátu Vitamíny

Líbila se ti práce?

Podrobnosti

  4. srpen 2007
  8 398×
  556 slov

Podobné studijní materiály

Komentáře k referátu Vitamíny