Black Sabbath

Britská skupina, založená roku 1969
Původní sestava: Ozzy Osbourne, zpěv; Tony Iommi, kytara; Terry „Geezer“ Butler, baskytara; Bill Ward, bicí.
Začali v Birminghamu jako bluesová kapela Earth, koncem roku 1969 změnili jméno na Black Sabbath a natočili první stejnojmenné album; k jejich image patřil okultismus a stylizované zlo. I když desku ignoroval rozhlas i tisk, pronikla nenápadně do britského žebříčku, kde setrvala 13 týdnů.
Mezinárodní úspěch následoval brzy po vydání druhého alba Paranoid; LP i stejnojmenný singl se dostaly do žebříčků na obou stranách Atlantiku. Svůj první úspěšný americký koncert kapela odehrála na podzim 1970.

Až do roku 1973 Black Sabbath intenzivně koncertovali a natáčeli. Prosadili se jako přední světová heavymetalová kapela a stali se jednou z nejpopulárnějších skupin v Evropě i v Americe, i když je kritika i nadále ignorovala.
Právní problémy zablokovaly aktivitu skupiny až do roku 1975, kdy vydala album Sabotage, které potvrdilo její trvalou pozici na metalové scéně.

Od roku 1978 prošla sestava několika personálními změnami. Odešel Ozzy Osbourne, pak se znovu brzy vrátil, ale roku 1979 odešel nadobro a založil vlastní skupinu, Ozzy Osbourne’s Blizzard Of Oz, která dosáhla výrazných úspěchů. Nahradil ho Ronnie James Dio, původně zpěvák Rainbow Richieho Blackmora. Koncem roku 1980 odešel z osobních důvodů Bill Ward; nahradil ho Vinnie Appice, bratr slavnějšího Carmina.

V proměnlivé sestavě zpíval Ian Gillan; když odešel zpět k Deep Purple, nahradil ho Dave Donato. Dio a Appice odešli a Ward se vrátil. V červenci 1985 se původní sestava včetně Osbourna znovu zformovala u příležitosti koncertu Live Aid ve Filadelfii. Další změny obsazení skupinu oslabily. Zpěváka Dava Donata nezachycuje žádné z alb, ale jeho nástupce Glen Hughes se podílel na Seventh Star a pod vedením Tonyho Iommiho se pak kapela vydala na britské turné opět v nové sestavě (Eric Singer, bicí; Dave Spitz, baskytara; Geoff Nichols, klávesy; Ray Gillen, zpěv).

V listopadu 1987 vydala kapela kritiky ceněné album The Eternal Idol se zpěvákem Tonym Martinem. Jejich cesta do Jižní Afriky na Sun City vzbudila protesty, a když na poslední chvíli zrušili svůj vánoční koncert v londýnském Hammersmith Odeonu, šokovali tím nejvěrnější fanoušky.

Spletité změny obsazení pokračovaly; album Headles Cross (1989) natáčel s Iommim Martin Cozy Powell (bicí) a Neil Murray (baskytara); po další změně obsazení (Iommi, Butler, Apice, Dio) vzniklo album Dehumanizer (1992).
Diskografie:
Singly: USA GB
Paranoid (1970) - 4
Paranoid (1980) - 14
Alba:
Black Sabbath (Nems/-) (1970)
Paranoid (Nems/Globus) (1970)
Masters Of Reality (Nems/Globus) (1971)
Black Sabbath 4 (Nems/Globus) (1972)
Sabbath Bloody Sabbath (Nems/Globus) (1973)
Sabotage (Nems/Globus) (1975)
We Sold Our Souls For Rock’n’Roll (Nems/-) (1975)
Technical Ecstasy (Nems/-) (1976)
Greatest Hits (Nems/-) (1977)
Never Say Die (Vertigo/-) (1978)
Heaven And Hell (Vertigo/-) (1980)
Mob Rules (Vertigo/-) (1981)
Live Evil (Vertigo/-) (1983)
Born Again (Vertigo/-) (1983)
Seventh Star (Vertigo/-) (1986)
The Eternal Idol (Vertigo/-) (1987)
Headless Cross (IRS/EMI) (1989)
Tyr (IRS/EMI) (1990)
Dehumanizer (IRS/EMI) (1992)
Iron Man (Spectrum/PolyGram) (1994)
Cross Purposes (IRS/EMI) (1994)
Forbidden (IRS/EMI) (1995)
The Originals (3CD) (IRS/EMI) (1995)
Ronnie James Dio sólově:
Holy Diver (Vertigo/PolyGram) (1983)
The Last In Line (Vertigo/PolyGram) (1984)
Trying To Burn The Sun (+ELF) (Safari/-) (1984)
Sacred Heart (Vertigo/PolyGram) (1985)
Dream Evil (Vertigo/PolyGram) (1987)
Lock Up The Wolves (Vertigo/PolyGram) (1990)
Intermission (Vertigo/PolyGram) (1992)
Diamonds – Best Of (Vertigo/PolyGram) (1992)
Strange Highways (Vertigo/PolyGram) (1993)

Hodnocení referátu Black Sabbath

Líbila se ti práce?

Podrobnosti

  28. prosinec 2012
  4 023×
  552 slov

Komentáře k referátu Black Sabbath