Dravci

Sokol stěhovavý

Nejrychlejší dravec na světě, dokáže vyvinout při střemhlavém letu až 300 km/hod. Jeho postava je přizpůsobená těmto velkým rychlostem. Tento dravec je velmi vzácný, v sedmdesátých letech byl u nás na pokraji vyhubení. hnízdí nejraději ve vysokých skalách. V celé Evropě je ohrožený. má rozpětí nejvýše metr, bez potíží uloví i holuba.Lovecký revír neúnavného sokola čítá až 22 000 hektarů.Ve městech,pomáhají regulovat stavy holubů.

Ostříž lesní

Jeden z nejrychlejších dravců ve vodorovném letu, kdy dokáže vyvinout rychlost až 180 km/hod. Jako jediný dokáže ulovit vlaštovku. Co uloví, škubá a žere přímo za letu.

Orel bělohlavý

Čtvrtý největší orel na světě s rozpětím až 2,5m, vyskytující se v severní Americe. Stal se symbolem svobody v USA. Na přelomu století byl téměř vyhuben a jen díky velkému úsilí ochranářů, se vrátil zpět do přírody. Loví převážně ryby - lososy a sledě.

Sokol lovecký

Tato kombinace umělého křížení vznikla pro využití nejlepších loveckých vlastnosti a odolnosti vůči nemocím. Sokol lovecký je velmi vzácný ohrožený druh, považován u sokolníků za krále všech dravců.

Káně harrisovo

Dravec, jehož domovinou je severní i jižní Amerika. Je vynikající lovec, který dokáže ulovit i zajíce a pro jeho vysokou inteligenci a velkou dravost je stále častěji využíván v sokolnictví.

Sup krahujový

Jako všichni supi se i tento řadí způsobem života k mrchožravým dravcům. Rozpětí křídel má až tři metry. Sup krahujový létá ve velkých výškách a sleduje ostatní supi zda neobjeví nějaké uhynulé zvíře. Jakmile první objeví mršinu, slétají se všichni k ní a podle určitého pravidla se na ní všichni nakrmí.

Luňák hnědý

U nás poměrně vzácný dravec, vyskytující se převážně v oblastech lužních lesů. Je to jeden z větších dravců s rozpětím křídel až 1,3 m. Živí se hlavně sběrem mrtvých živočichů, především rybami.

Moták pochop

U nás méně běžný dravec vyskytující se především u rybníků. S rozpětím křídel asi 1,2 m se řadí mezi naše větší dravce. Poznáte ho podle nerovnoměrného, až motavého letu podle nějž dostal název.

Včelojed lesní

Méně běžný než káně, ale snadno s ním zaměnitelný. Živí se převážně larvami hmyzu - vos a včel odkud pochází jeho název. Nejnápadnější jeho znak je holubí hlava. Před bodnutím jej chrání šupinaté peří na hlavě a silné šupiny na nohách.

Harpyje pralesní

Harpyje je největším a nejimpozantnějším dravcem Jižní Ameriky, může mít rozpětí křídel až dva metry. Jde o druhý největší druh orla na světě. Má masivní a mohutné silné nohy opatřené až 13 cm dlouhými drápy Harpyje má široká zaoblená křídla a dlouhý ocas, což jí umožňuje manévrovat mezi stromy. Obývá nížinné deštné pralesy Střední a Jižní Ameriky. Nejraději loví lenochody. Jejich pera jsou vzácné a proto je indiáni chovají v zajetí.

Luňák červený

Nad lesy a poli v nížinách, nejraději poblíž vod.V rozpětí má přes 1,5 m. Loví drobné savce, žáby i ještěrky, sbírá i mršiny. Rodinu zakládá často v opuštěném hnízdě vran, které si vystýlá i hadry a papírem. Přezimuje v jižní Evropě.

Poštolka obecná

S rozpětím křídel 75 cm je u nás poměrně hojná. Hnízdí na stromech. i v opuštěných hnízdech vran i na vysokých věžích kostelů, ráda vezme zavděk i budkou.
Loví: myši, hraboše, obojživelníky.
Vyhlíží je v typickém třepotavém letu, který jí udrží na jednom místě.

Hodnocení referátu Dravci

Líbila se ti práce?

Podrobnosti

  Daryna Nemashkalo
  20. leden 2016
  1 768×
  539 slov

Podobné studijní materiály

Komentáře k referátu Dravci