Kachna divoká

ANAS PLATYRHYNCHOS

· Kachna divoká je nejznámější a nejpočetnější plavoucí kachna. Její původní plocha výskytu zahrnuje Eurasii, severní Afriku a severní Ameriku. Úspěšně byla vysazena i na Novém Zélandu a jihovýchodní Austrálii. Její tělo měří 50 - 65 cm, rozpětí křídel má 75 - 100 cm a dosahuje hmotnosti 750 - 1500g.

· Po většinu roku nosí kačer pestrý sváteční šat. Samice je hnědá. Společným znakem obou pohlaví je lemované zrcadlo na křídlech.

· Kachna je velmi přizpůsobivá, obývá různá zákoutí vodních ploch. Většina druhů kachen je přirozeně plachých, ale kachny divoké jsou schopné usadit se i na rybnících v parcích.

· Den obyčejně stráví hledáním potravy. Kachny jsou všežravé, živí se rostlinami, kořínky, hmyzem.

· Od března do června probíhá období páření. Samice krátce po páření naklade 8 - 12 bílých vajec, které se líhnou 27 - 28 dní. Mláďata jsou už několik hodin po vylíhnutí schopny hledat si potravu bez pomoci matky a za rok už si zakládají vlastní páry.

· Kachna divoká je předkem kachny domácí. Archeologické výzkumy ukazují, že už staří Egypťané chovali divoké kachny jako domácí zvířata.

Hodnocení referátu Kachna divoká

Líbila se ti práce?

Podrobnosti

  25. srpen 2007
  2 962×
  171 slov

Komentáře k referátu Kachna divoká

Doris
Skvělé dostala jsem jedničku.
ss
jj díky ale moc mne to nezajímá hlavne ze to nemusim psát ve skole dik