Kalous ušatý

latinsky: asio otus

Obě pohlaví Kalouse ušatého mají stejné zbarvení. Jejich křídla jsou dlouhá 31cm, ocas až 16cm a zobák až 2,8 cm. V dospělosti váží až 225-420g. Vyskytuje se v Evropě, Africe, Asii Severní Evropy s výjimkou Islandu a Severní části Skandinávie se vyskytuje v celé Evropě. Je nejhojnější. Hnízdí na celém území, většinou v nižších polohách. Žije ve všech typech lesů, ve starých sadech, v remízcích, v porostech kolem vodních toků a nádrží, v parcích a na hřbitově velkých měst. Vystupuje do nadmořské výšky až 1100 m. Odhaduje se že na území České republiky hnízdí 400-700 párů Kalouse ušatého. Typickým prvkem zimního chování kalouse ušatého je vytváření velkých seskupení, které někdy vytvářejí i nad 100 jedinců. Taková hejna odpočívají přes den většinou ve větvích jehličnatých stromů, často i uprostřed vesnice, českých parků nebo i na hřbitovech. Samec se ozívá temným opakujícím voláním slyšitelným až na 1 km. K hnízdění vybírá stará hnízda dravců nebo krkavcovitých ptáků, málo často hnízdí na zemi, v budkách nebo dutinách stromů. Od druhé poloviny března snáší samice v dvoudenních intervalech obvykle 3-6 kulovitých čistě bílých vajec, sedí na nich sama, samec nosí potravu. Mláďata se líhnou po 27-28 dnech intervalech po snesení vajec. Několik dní po vylíhnutí je zahřívá a krmí je potravou, kterou nosí samec. Po 3 až 4 týdnech mláďata opouštějí hnízdo a pohybují se v jeho okolí. Vzletná jsou po 5 týdnech. Pohlavně dožívají ve stáří 2 roků.

Potrava: převážně z drobných savců, zejména hrabošů, myšic a rejsků. Vzácněji loví lasice, křečky, potkany, veverky nebo krtky. Často se v potravě objevují běžné druhy pěvců nebo obojživelníků a větší druhy hmyzu. Pokud je dostatek savců, především hraboše polního, tvoří tento druh až 95% objemu přijaté potravy.

Hodnocení referátu Kalous ušatý

Líbila se ti práce?

Podrobnosti

  Páčka
  28. prosinec 2012
  2 838×
  290 slov

Podobné studijní materiály

Komentáře k referátu Kalous ušatý