Zeleniny jsou plodiny,které nejsou energeticky bohaté.Tuků, bílkovin a sacharidů,které
mají nejvyšší energetickou hodnotu ajsou základními složkami lidské výživy,obsahují
jen málo.V součastnosti není však jejich nízká energitická hodnota nedostatkem,ale
naopak předností.Přitom svým objemem a složením dává zelenina pocit nasycení.Tím
pomáhá v boji s obezitou.Kromě toho je významným,často hlavním nositelem látek
nezbytných pro lidské zdraví-vitamínů,minerálií,vlákniny,aromatických léčivých a
dalších složek.
PŘEDPĚSTOVANÍ SADBY
Předpěstováním rostlin podstatně uspíšíme dobu sklizně,zvýšíme jistotu výnosu a také
snížíme spotřebu osiva.Je to starý zahradnický postup,který u některých plodin,např. u
tabáku,později převzala i polní rostlinná výroba.
NÁROKY NA ŽIVINY
Zeleninu musíme pravidelně hnojit.Významným hlediskem pro hnojení jednotlivých
druhů jsou jejich nároky na živiny.Nejnáročnější na hnojení jsou košťáloviny a plodové
zeleniny,středně náročné jsou zeleniny listové,kořenové a cibulové,nejméně náročné
jsou luskové zeleniny.
NÁROKY NA SVĚTLO
Zelenina se běžně pěstuje na otevřených záhonech,nemá zvláštní nároky na
zastinování.Růst a kvetení zeleniny je v mnoha případech závislé i na délce dne.Např.
ředkvičku pěstujeme brzy z jara nebo koncem léta,v těchto obdobích vytváří bulvičky
pro které se pěstuje.Ředkvička vysazená v létě ihned vykvete a bulvičky nevytvoří.
OCHRANA PŘED ŠKŮDCI
Mezi hlavní škůdce zeleniny patří hmyz.Např. mšice,mandelinky,motýlí housenky.Před
nimi ochráníme zeleninu chemickými postřiky nebo mechanickým sběrem.Pokud se
objeví choroby a škůdci,kteří se přenášejí půdou,je nutné citlivé druhy vyloučit z
pěstování na několik let.
PĚSTOVÁNÍ POD SKLEM,FÓLIÍ A NETKANOU TEXTILIÍ
K rozložení sklizně významě přispívají nejrůznější způsoby ochrany rostlin.Urychlují
vývoj tím,že je chrání před vlivem mrazu,nízkých teplot a větru.
PŘÍKLADY:
- skleník
- fóliovník
- pařeniště
- nízké tunelz a kryty
- ploché krytí
29. březen 2008
6 286×
259 slov