Pštros dvouprstý

Je nejznámějším zástupcem z ptáků běžců a také největším z žijících ptáků. Je to velký, nelétavý pták se zakrnělými křídly, avšak s letkami i rýdovacími pery. Pohybuje se během na mohutných nohách se dvěma prsty. Je vysoký až 260 cm a dospělý samec může vážit přes 150 kg. Tělo a dolní část krku pokrývá peří, u samců černé, u samic hnědošedé. Na křídlech a na ocase vyrůstají krásná ozdobná pera, která jsou u samců čistě bílá. Pštros má holá lýtka, která si v chladu zakrývá křídly. Nohy jsou silné zvláště ve stehenních a lýtkových partiích. Pštros má v nohou obrovskou sílu. V nebezpečí se brání silnými kopanci. Rychle a vytrvale běhá a dovede vyvinout rychlost přes 60 km/h. Pštros žije ve stepích a savanách, kde svým bystrým zrakem už z dálky registruje vše, co se v okolí děje. Má také výborný sluch.

Živí se rostlinnou a živočišnou potravou. Často polyká i malé kameny, které mu usnadňují rozemílat rostlinnou potravu ve svalnatém žaludku. V době mimo hnízdění se pštrosi zdržují v menších skupinkách, často v blízkosti stád kopytníků. V době rozmnožování předvádějí samci pozoruhodné rituály, při nich usedají na zem, mávají křídli a vyluzují přitom zvláštní zvuky. Samci stavějí na zem hnízdo, do kterého samice snese v krátkých intervalech až 20 vajec. Samec se stará i o vysezení vajec a o vylíhlá mláďata více než samice. Mláďata již brzy po vylíhnutí běhají a následují své rodiče. Pohlavně dospívají ve 4. roce života. Pštrosi se dožívají věku 40 – 50 let. Dnes žijí pštrosi již jen v Africe – na jih od Sahary. Domovem pštrosa jsou africké savany, polopouště a pouště. Pštros dvouprstý je velmi častým chovancem v zoologických zahradách.

Hodnocení referátu Pštros dvouprstý

Líbila se ti práce?

Podrobnosti

  28. prosinec 2007
  3 413×
  277 slov

Podobné studijní materiály

Komentáře k referátu Pštros dvouprstý

xiao
dobrý referát