Přeměna látek, výživa, hygiena potravy

Lidský organismus potřebuje ke krytí svých metabolických potřeb určité množství základních živin. V každém jídle jsou určité škodlivé, ale i užitečné látky. Může se však stát, že když jíme například moc ovoce nebo hodně vitamínových věcí může to míti i špatné následky. Základní živiny jsou cukry, bílkoviny a tuky. Také voda je nezbytná složka potravy. Důležitými doplňky naší stravy musí být i minerální látky a vitamíny. Minimální množství energie, to je energii nasbíranou k životu, například k činnosti srdce, dýchání, střevní peristaltice, zabezpečuje základní látková přeměna-metabolismus. Jestliže organismus vykonává fyzickou činnost (práce,sport), hovoříme o látkové přeměně. Energetická spotřeba u dospělého člověka je tedy závislá na namáhavosti vykonávané práce.Největší energetickou hodnotou, mají tuky(1g tuku obsahuje 38,9kj). Nejdostupnější energii pro organismus představují sacharidy(1g sacharidů 17,2kj),nejhodnotnější a nezbytnou složkou jsou bílkoviny rostlinného i živočišného původu(1g bílkovin 17,2kj). Neukládají se v těle do zásoby a jsou jinými živinami nenahraditelné(pro růst, obnovu buněk a enzymů). Ke zdravotním poruchám v době tělesného růstu může dojít především u vegetariánů, pokud nebude alespoň v omezené míře zajištěn přísun živočišných bílkovin. Bílkoviny nesmějí chybět v žádné potravě. Zdravá výživa musí obsahovat látky dostatečného množství soli a vody. Člověk by měl vypít denně asi dva litry tekutin. Nahrazuje se tak voda vyloučená močí, dechem, potem. Potrava také musí obsahovat pro organismus důležité látky-vitamíny. Nedostatek vitamínů může vést k onemocnění organismu. Vitamíny označujeme velkými písmeny abecedy. Vitamíny rozpustné v tucích by neměli být přijímány v nadměrných dávkách (zejména v tabletách). Mohlo by dojít k poruše některých orgánů, neboť se mohou v těle hromadit.

Hygiena potravy: Všude kde máme potraviny ať už je skladujeme, nebo vaříme musíme si dát pozor na čistoto rukou nářadí, nebo podložky na které potravina leží. Potraviny by se měli skladovat mimo slunce a neměli by dlouho ležet vytažené, aby se na ně nedostali mouchy, které tam kladou svá vajíčka. Ovoce a zelenina by se měli před jakoukoliv prací umývat, protože jsou špinavé nebo hygienicky ošetřené. Lidé by neměli příliš pít, solit a nadměrně kořenit, to dráždí sliznici v trávícím ústrojí. Ani kouření není zdravé vyvolává rakoviny. Při nedodržování hygieny může dojít k různým nemocím například žaludečním vředům, zácpám, průjmům.

Přeměna látek a energií-Metabolismus: Potrava kterou člověk sní se přeměňuje v energii a v přeměnu na teplo. V těle máme dva druhy energií chemickou energii tělních zásob a energii mechanickou sloužící k pohybu. V jídlech kde je vysoký obsah tuku a cukru se potom tloustne.

Na každém jídle které je zabalené si můžeme přečíst obsah a počet vitamínů. I přesto, že některá jídla chutnají skvěla a napohled i tak vypadají tak třeba hranolky nebo hamburger nebo zmrzlina, tak na druhou stranu pro tělo je to katastrofa. Neměla by se dlouhodobě jíst stejná strava průběžně by se měla nějak měnit.

Shrnutí: V lidském těle neustále probíhá přeměna látek, při níž se uvolňuje nebo spotřebovává energie. K tomuto je potřebný pravidelný přísun základních organických látek. Nezbytnou složkou je přírodní voda , minerály a vitamíny. Při jídle musíme dbát na hygienu.

Hodnocení referátu Přeměna látek, výživa, hygiena potravy

Líbila se ti práce?

Podrobnosti

  2. listopad 2007
  4 854×
  502 slov

Komentáře k referátu Přeměna látek, výživa, hygiena potravy