Dezertní vína

Vína upravovaná přidáním rafinovaného cukru nebo zahuštěná vinným moštem a lihu. Obsahují 15-22% alkoholu, 50-150g cukru na 1 litr.

Druhy:

SHERRY žluté likérové víno, pocházející z písčitých půd na jihu špaňelska a zbytek roku dokvasí ve velkých sudech. Po stočení s alkoholizuje vinným destilátem a zraje asi 1-2 roky. Má typicky nahořklou chuť a známe tyto druhy Finos 15% alkoholu, Manzanilla hořká ořechová příchuť, Olorozo18% alkoholu, Dulces % alkoholu.

MALAGA původem ze Špaňelska, hrozny se nechají zvadnout nebo se usuší na slunci, drtí se vyluhují se vodou a vylisují se. Přislazujeme kulérem (karamelem), Saorina (světlé), Dorato (černožluté), Color (tmavé).

PORTSKÉ dezertní likérové víno původem z Portugalska. Obsahuje 18-22% alkoholu a prospívá dlouhé zraní v lahvi až 15 let.

MADEIRA těžší likérové váno z ostrova stejného jména. Mošt kvasí v otevřených sudech a alkoholizuje se vinným destilátem. Vyčištění víno se ukládá na několik měsíců do vytápěných sklepů 45-55oC. Vypaří se číst vody a víno zhoustne přidáme alkohol.

Dezertní kořeněná vína

-používají se na jejich výrobu např. pelyněk, země žluč, fialkové kořeny, kořeny hořce, máta, melisa

Druhy:

VERMUT Vynalezl ho italský mnich Antonio Carpano v roce 1786. Používal je tehdy k líčení potíží vzniklých přejídání. Nejstarší italskou firmou vyrábějící vermuty je Torýnská firma Carpano. Neznámější značky jsou Cinzano, Martini, Cora, Gancia, Tesavela, Metropol, Primát-české.

Hodnocení referátu Dezertní vína

Líbila se ti práce?

Podrobnosti

  23. březen 2008
  6 436×
  217 slov

Podobné studijní materiály

Komentáře k referátu Dezertní vína