Vinařské oblasti

Vinařské oblasti:

1)Česká vinařská oblast:

-karlštejnská oblast- Rýnský ryzlink, Múller Thurgau, Rulandské červené. V této oblasti je výzkumná vinařská stanice od roku1820.

-mělnická oblast – má slavnou tradici o dob Karla 4 a Rýnský ryzlink, Rulandské bílé a červené.

 

2)Moravská vinařská oblast:

-znojemsko – mikulovská oblast na bílá vína, Rýnský ryzlink Sauvognon, Rulandské bílé, červené

Rulandské, Svatovavřinecké

-hustopečsko- pěstují se zde vína nejvyšších kvalit především Tramín, Rulandské, Rýnský Ryzlink.

-bzenecko- pěstují se zde všechny naše hlavní odrůdy bílých vín Rýnský Ryzlink.

 

3)Slovenské vinařské oblasti:

-malokarpatská oblast. Frankovka

-nitranská oblast Rulandské bílé

-tokajská oblast. sladké Tokajské víno.

 

4) Italské oblasti- jsou největším producentem vína na Světě. Pěstuje se zde celá řada odrůd od roku 1963 platí přísný vinařský zákon, který rozlišuje víno do tří kategorií:

-Víno Da Tavola- tj. stolní víno- většinou jsou jednoduchá vína z hroznů nejrů. druhů a z různých oblastí.

-D.D.C. Denominazione di Origine Controloata vino se státně kontrolovaným označením původem

pocházející z přesně ohra. lokalit. Takové území je označeno svým zeměp. názvem nebo jménem vinice.

-D.O.C.G.- označení původu je nejen kontrolováno ale i zaručeno. Oproti vínům DOC musí mít

nadprůměrné podstatné znaky. Lahve jsou označeny státními pečetěmi. Je jich pouze 6.

 

5)Francie – druhý největší producent vína na světě s rozlohou vinic asi 1200000ha. Pěstují se zde převážně odrůdy Burgunského modré, bílé a šedé. Cabernet Samillon, Sauvignon.

Jakost vín

1)Čistota- posuzuje se zrakem v číši nebo světlem.

-značí se . jiskrné, čiré, lehce zamlžené, s mírným závojem, slabě a středně zamlžené, kalné

 

2)Barva- barevných odstínů je velmi mnoho

a) BV. světle zelená, světle žlutá, žlutozelená, zlatohnědá.

b) ČV. světle červená, rubínová, tmavě rubínová, tmavě červená

-barva závisí na –odrůdě, na oblasti, technologii výroby, ošetřování.

 

3)Vůně –zjišťuje se čichem označujeme Buket - velmi slabý, jemný vynikající

-primární-odrůdový, druhotný

 

4)Chuť – posuzuje se tak že jeden až dva loky se podrží v ústech a valí se na jazyku. Chutí se rozlišuje vzájemný poměr

cukru a kyselin, množství alkoholu a extraktu u červených vín přít. tříslovin.

Nemoci vín

Jsou většinou způsobeny škodlivými mikroorganismy, které se dostanou do vína při výrobě.

-Octovatění vín. objevuje se u vín, kde je obsah alkoholu menší než 15%, octové bakterie se dostávají do vína vzduchem a mění se alkohol na kys, octovou.

-Křísovatění vína- častá choroba vín, vyvolaná kvasinkami, zkvašují špatné víno je bez chuti.

-Zákal vína různé příčiny chemické biologické vlivy

-Zvrhnutí vína- výskyt u čv. je způsobeno bakterii má zápach.

Hodnocení referátu Vinařské oblasti

Líbila se ti práce?

Podrobnosti

  30. září 2007
  2 915×
  412 slov

Komentáře k referátu Vinařské oblasti