První elektronická banka

Český bankovní trh nepatří mezi nejvyspělejší. Některým bankám činní problém zablokovat platební karty při její ztrátě, jiné nejsou schopny vám sdělit momentální výši účtu. Pokud chcete využít bankovních služeb musíte osobně přijít do banky v pracovních hodinách, vyplnit tiskopis, který pak obsluha přetypuje do počítače (abyste rozuměli přetypuje je to samé jako přepíše). Na takovou akci si musíte vyhradit několik minut , mimoměstkým i hodin. Proto existují pokusy o tzv. home backing. V České republice existuje první elektronická banka s názvem Expandia Banka. Používá se tu elektronická forma platby.
Jaké jsou tedy způsoby styku klienta s bankou?
1) Internet
2) Telefon, fax
3) Fyzický styk - jen v nutných případech

Nejprve se podíváme na komunikaci přes Internet.
Banka má zřízeny WWW – stránky GTS (dží tý sí) Prago Net. Z důvodu bezpečnosti má každý klient k dispozici elektrický klíč. Je to hardwarové zařízení generující mnohamístní numerický klíč. S tímto klíčem prochází klient bránou internetové banky. Navíc je veškerá komunikace šifrována. Každý styk s bankou je potvrzován digitálním podpisem (coč by se dalo nazvat klientovým podpisem). Jaké má tento internetový stykvýhody? Při každém pohybu na účtu, je mu zaslána zpráva e-mailem nebo faxem.Některé transakce proběhnou během 5minut (při fyzickém styku se to počítá na dny).
Další způsobem komunikace je telefon nebo fax. Jedná se o bezobslužnou službu zajištěnou elektronickým klíčem. Pracuje se na možnosti spojení přes mobilní telefony GSM.
Centrální počítač ve firmě Expandia Banka je uspořádána do geograficky vzdálených oblastí, čímž je zachována proti živelným pohromám.
Každého jistě zajímá kolik to stojí. 220Kč měsíčně. Pokud uvážíte, kolik času ušetříte, a to, že čas jsou peníze, vychází tato služba pro vytížené obchodníky a podnikatele výhodně.

Hodnocení referátu První elektronická banka

Líbila se ti práce?

Podrobnosti

  28. prosinec 2012
  2 449×
  271 slov

Komentáře k referátu První elektronická banka