Aplikace záření v zemědělství a potravinářství

Radionuklidy a ionizující záření hrají významnou roli v moderním zemědělství a to jak ve významu, tak i v praxi. Nejčastěji se využívají ve šlechtitelství, při likvidaci škodlivého hmyzu, v agrotechnice, živočišné výrobě, potravinářském a krmivářském průmyslu.

Ozařování semen plodin za účelem mutace se ve šlechtitelství využívá víc než 50 let.

Šlechtitelství

Ozářením semen, které způsobuje mutaci,je možné měnit důležité vlastnosti kulturních plodin nebo vytvářet zcela nové odrůdy.Mezi nejvýznamnější ovlivňované vlastnosti patří především: agronomické vlastnosti, odolnost proti chorobám a proti nepřízni počasí, výnosy, doba zralosti a výživná hodnota.

Chov hospodářských zvířat

Radioimunoanalýza pomáhá sledovat hladiny hormonů,ovlivňujících plodnost zvířat (např. progesteronu). To umožňuje stanovit vhodnou dobu k inseminaci a kontrolovat zabřeznutí samic. Jiné soupravy slouží ke stanovení koncentrace rakovinotvorných mykotoxinů v krmivu nebo orgánech zvířat.

Ozařování potravin

Podle statistik přichází nazmar hnilobnými procesy nebo předčasným klíčením 25-30% potravin. Jesliže je ozáříme radiačním zdrojem (např. 60Co), zničí se mikroorganismy a škůdci nebo se potlačí klíčivost a tím se i prodlouží doba jejich skladovatelnosti. Nejčastěji se ozařuje cibule, brambory, jahody, tropické ovoce, koření, ryby, česnek aj.

Hodnocení referátu Aplikace záření v zemědělství a potravinářství

Líbila se ti práce?

Podrobnosti

  3. duben 2008
  3 207×
  176 slov

Komentáře k referátu Aplikace záření v zemědělství a potravinářství